La Plataforma Soterrament FGC ARA aconsegueix que tots el grups parlamentaris es posicionin a favor que el govern de la Generalitat doti pressupostàriament les obres per a soterrar els FGC fins el castell de Can Feu ara

IMG_5645

Comunicat de premsa

Durant la compareixença a la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya per exposar en quin es troba el procés pel soterrament

La Plataforma Soterrament FGC Ara va comparèixer ahir, 13 d’abril, a la Comissió de Territori del Parlament de Catalunya, per exposar en quin es troba el procés a favor del soterrament dels FGC fins el castell de Can Feu que va iniciar-se fa deu anys, quan l’any 2006 va ser presentat el projecte de perllongament del tren fins el nord de la ciutat de Sabadell, amb un pressupost de més de 400 milions d’euros, sense que es contemplés soterrar les vies que parteixen i fan de barrera als barris de Gràcia i Can Feu.

L’exposició, a càrrec del representant de la Plataforma, Isidre Soler, es centrà a mostrar els efectes negatius que des de fa molts anys aquesta barrera ocasiona a les persones, especialment per aquells col·lectius més vulnerables, com són les persones grans o amb mobilitat reduïda, que veuen vulnerat el seu dret a una accessibilitat adequada. Però també els efectes econòmics, urbanístics i socials contraris que comporta aquesta cicatriu.

Exposà també totes les vicissituds que al llarg d’aquests deu anys s’han viscut per fer realitat l’antiga demanda d’eliminar les vies, fins arribar el punt més favorable per executar l’obra, gràcies en gran mesura a la determinació i el treball fet per part dels veïns i veïnes, organitzacions i entitats dels barris afectats i del conjunt de la ciutat. Un treball informatiu, reivindicatiu i alhora plantejant propostes concretes que han facilitat la viabilitat tècnica i econòmica del projecte,

El representant de la Plataforma posà de manifest la importància d’haver assolit el consens polític i social sobre la necessitat de fer el soterrament ara, mentre s’executen les obres actuals del perllongament. Haver arribat a un acord tècnic amb la Generalitat, que ha permès reduir el cost previst de 31 milions d’€ a 20,7. Tenir el projecte bàsic redactat i el projecte constructiu en fase de redacció. Una situació immillorable perquè el govern de la Generalitat doti pressupostàriament els 20,7 milions previstos per executar una obra que és prioritària.

Tots els grups parlamentaris van manifestar la seva posició favorable a fer el soterrament dels 400 metres pendents fins el castell de Can Feu ara, dins les obres de perllongament en curs i a traslladar al govern de la Generalitat que inclogui les partides pressupostàries per a garantir el seu finançament.

El representant de la Plataforma agraí i posà en valor el posicionament favorable de tots el grups parlamentaris i apel·là a la responsabilitat de fer realitat el projecte ara, ja que seria imperdonable que després des tants anys de treballar a favor del soterrament i d’haver invertit prop de 900.000 euros de diner públic en el projecte, aquest es quedes en un calaix, tot i tractar-se d’una obra prioritària.

També va manifestar que pels veïns i veïnes i per la ciutat de Sabadell seria una burla inacceptable inaugurar les obres del perllongament sense haver resolt favorablement el soterrament fins el castell de Can Feu.

Proposta de resolució

La intervenció de la Plataforma va finalitzar amb la petició que en les properes sessions el Parlament aprovés una nova resolució a favor del soterrament i lliurà als grups parlamentaris la proposta d’acords següent:

El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a:

  1. Vetllar pel compliment del termini de 5 mesos per a la redacció del projecte constructiu del projecte actualitzat: Perllongament del soterrament de la línia d’FGC de Sabadell, des de la Rambla Iberia fins el Passeig de Can Feu. – Clau: TF09408.A1 -. Adjudicat en data 02/11/2015 a l’empresa Tècnica y Proyectos SA, per un import de 226.060,00 € (s/iva).
  2. Destinar els recursos necessaris per a finançar el soterrament des de la Rambla Iberia fins castell de Can Feu, per a realitzar-lo ara, en fase de continuïtat amb les actuals obres de perllongament, ja sigui a través d’una partida nova en els Pressupostos de la Generalitat o bé ampliant el pressupost de l’actual obra, considerant el soterrament fins el castell de Can Feu com a obra complementaria al projecte de perllongament, al representar el cost previst un 5% de l’import de l’obra en fase d’execució.
  3. Licitar, en el mínim termini de temps possible, les obres del soterrament entre la Rambla Iberia i el castell de Can Feu, en una única fase d’execució, per tal de facilitar l’encaix amb les actuals obres de perllongament.

Lliurament signatures

Finalment, el representant de la Plataforma lliurà a la presidenta de la Comissió de Territori, Meritxell Roigé, un dossier amb 3.400 signatures de veïns i veïnes donant suport al soterrament dels FGC fins el castell de Can Feu ara.

Unes signatures que reuneixen l’esperança de veure com es materialitza l’antiga aspiració ciutadana d’eliminar la barrera que comporten les vies i la confiança que els representants públics assumeixin aquesta justa reivindicació i posin tots els mitjans fins fer-la realitat.

INF601_1304110

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s