Comunicat de premsa: 16.05.2014 – L’acte del 15 de maig reclama un compromís ciutadà pel soterrament dels FGC ara

Es necessari un compromís polític i ciutadà per no perdre l’oportunitat història de soterrar els FGC fins Can Feu ara

DSC03279

Organitzat per la Plataforma, ahir es va dur a terme l’acte amb el títol Soterrar els FGC fins Can Feu, un projecte de tota la ciutat, que va omplir pràcticament la sala d’actes del Casal Pere Quart, i va comptar amb la participació de l’arquitecte Manel Larrosa com a Via Vallès, de Pere Puig en representació de la Cambra de Comerç, d’ Isa Vega en nom de la Fundació Bosch i Cardellach i de Llorenç Canals de la FAV de Sabadell. A més de representants de diverses entitats van assistir a l’acte els grups municipals d’Entesa per Sabadell i ICV i representants d’ERC, Cs i PSC.

L’acte va ser presentat pel membre de la Plataforma Isidre Soler que va fer un repàs històric de la situació. Des de “l’oblit” l’any 2006 d’incorporar aquest tram al projecte de perllongament dels FGC; el compromís en ferm l’any 2007 per part de la Generalitat i del Consistori de soterrar les vies fins Sant Quirze; les celebracions els anys 2010 i 2011 per part del govern municipal perquè el soterrament “era una cosa ja feta”, fins l’anunci l’octubre de 2013 de la Generalitat renunciant al projecte. Fet que va provocar la indignació dels veïns, al sentir-se enganyats pels responsables polítics i que va generar la creació de la Plataforma.

Manel Larrosa va recordar que s’havia arribat a aquesta situació a causa de la desídia dels poders polítics i per no voler escoltar les propostes fetes l’any 2008. Va dir que l’actual Estudi informatiu, posat a informació pública, sembla que tan sols pretengui justificar que l’obra no es pot fer perquè és molt cara. Va exposar també la potencialitat social i urbana que tindria una bona solució del soterrament, que en cap cas es pot finançar amb plusvàlues. Finalment, va exposar diverses solucions per fer possible el soterrament amb un cost assumible.

Pere Puig va lamentar la manca dun compromís polític per fer una obra del tot necessària. Va exposar la millora per les relacions veïnals, socials i l’activitat econòmica que significaria soterrar aquest tram de vies. Va deixar palès la inviabilitat de finançar l’obra mitjançant plusvàlues i que cal una implicació de tota la ciutat, entitats i organitzacions polítiques, per fer realitat el soterrament ara i no més endavant.

Isa Vega va plantejar la necessitat d’un debat ciutadà al tractar-se d’un tema de primera magnitud que afecta a les persones, al territori i al futur de la ciutat. Va remarcar que el moment històric per fer el soterrament és ara i que cal trobar solucions per fer-lo diferent i més barat, però per fer-lo ara. Va oferir la seva entitat per col·laborar a trobar solucions.

Llorenç Canals per la seva part va reclamar una visió amplia de la ciutat i que el soterrament afavoriria unificar espais entre la ciutat, el castell de Can Feu i Sant Quirze. Va reclamar un estudi d’impacte amb soterrament o sense per valorar la millora que significaria soterrar les vies. Va posar de manifest el desconcert que representa no fer res per part dels responsables polítics i que volem uns barris i una ciutat digne.

L’acte va concloure amb la convicció que el soterrament fins Can Feu és un projecte que afecta tota la ciutat i que cal posar tots els mitjans per assolir-lo ara, ja que més endavant no serà realitzable. És necessari un compromís ciutadà perquè és responsabilitat de tothom no perdre l’oportunitat història de fer realitat una obra del tot necessària. En aquest sentit es va reclamar als responsables polítics, especialment els que tenen responsabilitats de govern, que estiguin a l’alçada i treballin per la ciutat i posin tot el seu interès per aconseguir el soterrament fins Can Feu. També es va valorar que caldrà molta pressió social per aconseguir aquest objectiu de manera complementaria al treball institucional.

Finalment va sorgir la proposta de crear una Taula de treball entre els responsables polítics i tècnics municipals i les institucions i entitats ciutadanes amb la finalitat de trobar i consensuar solucions tècniques al soterrament que el facin realitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s